Skip to content

Древен град Ранули

  Град РанулиКрепостта Ранули (известен още като Азине) е името на древен град, чиито руини се намират близо до устието на река Ропотамо – там където реката се влива в Черно море, 12 км югоизточно от град Созопол и на 5.7 км северозападно от гр. Приморско. Крепостта е разположена на скалист, обрасъл със зелени дървета връх, наречен днес Лъвската глава, над устието на реката.

  Малко история за Древен град Ранули

  Градът е построен на това място, поради благоприятния климат и релеф. Открити са останки от крепостни стени, които са били изградени от големи и добре оформени камъни. Те са ограждали площ от 30 000 кв. м, което превръща града в един от най-големите укрепени градове в България.

  Древен град Ранули

  По структура на градежа, изследователите отнасят строежа на крепостната стена и на най-старите запазени сгради към епохата на Крито-Микенската цивилизация – 14-16 век пр.н.е.. Живот на върха е имало и хилядолетия преди това, но мащабният строеж е унищожил голяма част от артефактите. Смята се, че по времето на Римската империя, тази крепост е била един от най-сериозните центрове по Черноморието.

  Днес крепостта е известна също и под името Вълчаново кале, тъй като е била използван от Вълчан войвода по време на Османската империя.